Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Kültür Topluluğu'nun Blog Sayfasına Hoşgeldiniz. Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...
Arkadaşlar Facebook Grubumuza da bekleriz.

27 Ekim 2012 Cumartesi

KURBAN BAYRAMI - A.Cihat Eroğlu

KURBAN BAYRAMI

Kurban bayramı denilince aklımıza gelen ne olmalıdır? Hiç bu soruyu kendimize sorduk mu? Belki kendi kendinize demişsinizdir"Bayram işte yaa kutluyoruz." diye. Sizce lması gereken bu mudur?Nerden gelmiş bu bayram neden her yıl kutlanır olmuş biliyor muyuz?

Hz.Adem (as) 'dan beridir kurban kesimi mevcuttur. Ancak bu bayram bize Hz.İbrahim (as)'dan miras olarak süregelmiştir. Bu hadiseyi hepimiz çok kez duymuşuzdur. Hz.İbrahim oğlunu kurban edecekti. Allah ona o vakit bir koç ihsan eyledi. O da onu kesti ve kurban ondan bize miras bir ibadet olarak kaldı diyoruz. Peki Hz.İbrahim neden oğlunu kurban edecekti? Çünkü Cenab-ı Hakk'a bir duada bulunmuş, kendisine bir erkek evlat nasip etmesini istemiş ve gerekirse onu Allah yolunda kurban edebileceğini söylemişti. Gün geldi Rabb'imiz bir erkek evlat nasip etti. Hz.İbrahim'de Allah'a bağlılığının ve samimiyetinin nişanesi olarak bu amele girişti. Ancak Yüce Allah onun samimiyet ve bağlılığını gördükten sonra kendisine bir koç bahşetti ve oğlu İsmail'i kendisine bağışladı. Birinci görmemiz gereken nokta budur. Kurban ibadeti hayvan kesmekten öte Allah'a bağlılığımız ve samimiyetimizin sembolüdür. Kur'an'da da buna işaret edilmiştir." Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvânız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele!"(Hac Suresi 37).

Kurban Bayramının ikinci sebebi hikmeti ise müslümanların istişare zamanı olmasından dolayıdır. Müslümanların haftalık istişare zamanı cuma namazları iken yıllık istişare zamanları bayramlardır. Bunlar vesilesiyle müslümanların bir araya toplanması, birbirleriyle muhabbet etmesi hem istişarelerini artırırken hem de aralarındaki bağları kuvvetlendirmektedir. Dinimiz İslam'da beraberliği daima teşvik etmiştir.

Bayramın üçüncü hikmetine gelince bu mevzu kurban etinin paylaşımına temas etmektedir. Her bayram vaazlarda duyduğumuz kurbanınızın üçte birini ailenizle üçte birini eş, dost, akrabanızla üçte birini de fakirlerle yiyiniz denilen kısım. Dikkat etmemiz gereken nokta yiyiniz, veriniz geçiniz değil. Bizden istenen onlara et götürmemiz değil onlarla beraber aynı sofrayı paylaşmamızdır. Ki bu insanlar arasında zengin fakir uçurumu diye bir şeyin olmadığının tüm insanların camide aynı safta durdukları gibi aynı sofraya da oturup yemeklerini paylaşmalarının teşvikidir.

Bayramı bayram yapan işte yukarıda bahsetmeye çalıştığım ayrıntılardır. Müslümanlar olarak bayramlarımızı bu idrak ile geçirip aynı zamanda bunu çocuklarımıza yani gelecek kuşaklara bozmadan nakletmeliyiz. Yeni nesillerimizi de bu idrak ile yetiştirmeliyiz. Kurban Bayramımızın tüm İslam Alemi'mize hayırlara vesile olması dileğiyle...
AHMET CİHAT EROĞLU
PAÜ TIP FAK. GENEL KÜLTÜR TOĞLULUĞU
(27.10.2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder