Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Kültür Topluluğu'nun Blog Sayfasına Hoşgeldiniz. Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...
Arkadaşlar Facebook Grubumuza da bekleriz.

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Sushi-Japon mutfağının vazgeçilmezi

 Sushi nedir? 
susi-1 Sushi, pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış pirincin, pişmemiş balık, deniz ürünleri, sebzeler veya omlet ile çeşitli biçimlerde bir araya getirilmesinden oluşan bir yemektir. Yüzyıllar öncesinden beri kullanılan, tuzlanmış balıkların pirinç içerisinde saklanması yönteminden ortaya çıkmıştır. Sushinin içerisindeki balık tamamen çiğ olabileceği gibi, marine edilmiş veya füme de olabilir. Kızartılmış deniz ürünleriyle hazırlanan sushi türleri de vardır.
Sushi'nin ortaya çıkışı?
       Sushi'nin aslında yüzyıllara dayanan bir geçmişi var ve Japon mutfağının geleneksel yemeklerinden biri sayılıyor. Evlerde özellikle özel günlerde hazirlaniyor.       
      Hikayesi ise şöyle: Japonya'da geçmiş yüzyıllarda çiğ balık bozulmaması için pirinç ve tuz arasında, ağır bir taş ile sıkıştırılarak haftalarca bekletiliyordu.      
       Zaman geçtikçe iyice fermente hale gelen balık yemeğe hazır hale geliyordu. Pirinç ise atılıyordu. Daha sonra pirincin tadının hiç de fena olmadığı keşfedildi. 18. yy. sonrasında ise fermantasyon işlemi ortadan kaldırıldı, sirkeli pirinç kullanılmaya başlandı. 19. yy'da Tokyo'nun Japonya'nın başkenti olmasi, pirinç arası çiğ balığın bu büyük şehirde
benimsenip hızla tüketiminin yaygınlaşmasına yol açtı. Dolayısı ile balığı pirincin arasında koruma gerekliliği kalmadı.  Anında tüketilmeye başlandı . Günümüzdeki Sushi ortaya çıktı.

Biraz daha bilgi..
Sushi' nin yanında her zaman soya sosu da servis yapılır. Soya sosuna Sushi'nin pirinçli kısmı değil, balık ya da deniz mahsûlü olan malzemesinin batırılması gerekir. Yoksa pirinç sosu emer ve Sushi' nin tadını bozar.
Sushi yapımında kullanılan malzemeler mevsimden mevsime farklılık gösterir.
Hemen her tür balık çi
ğ olarak Sushi yapımında kullanılabilir ama parazitlerin oluşmasını engellemek için şoklanarak dondurulmuş balıklar tercih edilmelidir.
Yılan balı
ğı ve ahtapot etinin pişirildikten sonra kullanılması gerekir.
Sebze çe
şitleri ve yumurta ile hazırlanan Sushi çeşitleri de bulunmaktadır.
İçersine dana veya tavuk eti koyularak hazırlanan Sushi çeşitleri de bulunmaktaysa da, bunlar geleneksel Sushi çeşitlerinden sayılmazlar.
Sushi hazırlamanın bir balığın kesildiği yerde başka bir balığın kesilmemesi ve her balığın farklı bıçaklarla kesilmesi gibi kuralları vardır.
Ünlü Japon ahçılar bugün bile hala yeni malzemeler ile yeni lezzetler yaratmaya çalı
şmaktadır.
Eskiden Sushi ustalarının Japonya' da en az 10 yıl çıraklık yapmaları gerekirdi. Bugün Japon Restoranı' nda bir kaç ay çalı
şan Urfalı ustalar Japon Restoran' ı açıp müşterilerine "Sushi Durum" sunuyorlar.
Hazırlanan Sushi rulosu genellikle 6 e
şit parçaya bölünür. Ortalama bir Japon 6 parçalık bir Sushi ile doyar.
Sushi' nin sarıldığı yosun yaprağının (Nori) koyu renkli hatta siyah olanları makbuldür ve kurumadan servis yapılması gerekir. Nori genellikle 20 X 20 cm boyutlarındadır.
Sushi tahta bir tepsi üzerine özenle yerle
ştirilir ve servis yapılır.
Sushi elle ya da Japon yemek çubukları ile yenilebilir. Çatal bıçakla kesinlikle yenilmemelidir.
Sushi' nin üretildikten en fazla yarım saat sonra tüketilmesi gerekir.
Sushi porsiyonlarında her zaman çift sayıda sushi bulunur. Bunun tek istisnası yuvarlak rulo
şeklide hazırlanan sushilerdir.
Sushi' nin yanında Japon birası, ye
şil çay ya da ılık içilen bir tür pirinç şarabı olan SAKE tavsiye edilir.
1980' lerde dünyayı saran sa
ğlıklı beslenme furyası sırasında önce Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen, dolayısı ile çok sağlıklı bir besin olan Sushi' yi keşfettiler. Çiğ balığın içerdiği balık yağı da Sushi' nin bir diğer sağlıklı yanı...
Son yıllarda sushi saran makineler de geli
ştirildi ama bu makineler ancak hızlı yemek veren sushi büfelerinde kullanılıyor.
Japonya' da 2000 yılında hazırlanan bir Sushi, Guiness Rekorlar Kitabı' na girdi. 315 aşçı 1,1 kilometre uzunluğunda ve 2,2 tonluk bir Sushi' yi bir saat içinde hazırladılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder