Sushi nedir?
Sushi'nin ortaya çıkışı?
Sushi'nin aslında yüzyıllara dayanan bir geçmişi var ve Japon mutfağının geleneksel yemeklerinden biri sayılıyor. Evlerde özellikle özel
günlerde hazirlaniyor.
Zaman geçtikçe iyice fermente hale gelen balık yemeğe hazır hale geliyordu. Pirinç ise atılıyordu. Daha
sonra pirincin tadının hiç de fena olmadığı keşfedildi. 18. yy.
sonrasında ise fermantasyon işlemi ortadan kaldırıldı,
sirkeli pirinç kullanılmaya başlandı. 19. yy'da
Tokyo'nun Japonya'nın başkenti olmasi, pirinç
arası çiğ balığın bu büyük şehirde
benimsenip hızla tüketiminin yaygınlaşmasına yol açtı. Dolayısı ile balığı pirincin arasında koruma gerekliliği kalmadı. Anında tüketilmeye başlandı . Günümüzdeki Sushi ortaya çıktı.
Biraz daha bilgi..
Sushi yapımında kullanılan malzemeler mevsimden mevsime farklılık gösterir.
Hemen her tür balık çiğ olarak Sushi yapımında kullanılabilir ama parazitlerin oluşmasını engellemek için şoklanarak dondurulmuş balıklar tercih edilmelidir.
Yılan balığı ve ahtapot etinin pişirildikten sonra kullanılması gerekir.
Sebze çeşitleri ve yumurta ile hazırlanan Sushi çeşitleri de bulunmaktadır.
İçersine dana veya tavuk eti koyularak hazırlanan Sushi çeşitleri de bulunmaktaysa da, bunlar geleneksel Sushi çeşitlerinden sayılmazlar.
Sushi hazırlamanın bir balığın kesildiği yerde başka bir balığın kesilmemesi ve her balığın farklı bıçaklarla kesilmesi gibi kuralları vardır.
Ünlü Japon ahçılar bugün bile hala yeni malzemeler ile yeni lezzetler yaratmaya çalışmaktadır.
Eskiden Sushi ustalarının Japonya' da en az 10 yıl çıraklık yapmaları gerekirdi. Bugün Japon Restoranı' nda bir kaç ay çalışan Urfalı ustalar Japon Restoran' ı açıp müşterilerine "Sushi Durum" sunuyorlar.
Hazırlanan Sushi rulosu genellikle 6 eşit parçaya bölünür. Ortalama bir Japon 6 parçalık bir Sushi ile doyar.
Sushi' nin sarıldığı yosun yaprağının (Nori) koyu renkli hatta siyah olanları makbuldür ve kurumadan servis
yapılması gerekir. Nori genellikle 20 X 20 cm boyutlarındadır.
Sushi tahta bir tepsi üzerine özenle yerleştirilir ve servis yapılır.
Sushi elle ya da Japon yemek çubukları ile yenilebilir. Çatal bıçakla kesinlikle yenilmemelidir.
Sushi' nin üretildikten en fazla yarım saat sonra tüketilmesi gerekir.
Sushi porsiyonlarında her zaman çift sayıda sushi bulunur. Bunun tek istisnası yuvarlak rulo şeklide hazırlanan sushilerdir.
Sushi' nin yanında Japon birası, yeşil çay ya da ılık içilen bir tür pirinç şarabı olan SAKE tavsiye edilir.
1980' lerde dünyayı saran sağlıklı beslenme furyası sırasında önce Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen, dolayısı ile çok sağlıklı bir besin olan Sushi' yi keşfettiler. Çiğ balığın içerdiği balık yağı da Sushi' nin bir diğer sağlıklı yanı...
Son yıllarda sushi saran makineler de geliştirildi ama bu makineler ancak hızlı yemek veren sushi büfelerinde kullanılıyor.
Sushi tahta bir tepsi üzerine özenle yerleştirilir ve servis yapılır.
Sushi elle ya da Japon yemek çubukları ile yenilebilir. Çatal bıçakla kesinlikle yenilmemelidir.
Sushi' nin üretildikten en fazla yarım saat sonra tüketilmesi gerekir.
Sushi porsiyonlarında her zaman çift sayıda sushi bulunur. Bunun tek istisnası yuvarlak rulo şeklide hazırlanan sushilerdir.
Sushi' nin yanında Japon birası, yeşil çay ya da ılık içilen bir tür pirinç şarabı olan SAKE tavsiye edilir.
1980' lerde dünyayı saran sağlıklı beslenme furyası sırasında önce Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen, dolayısı ile çok sağlıklı bir besin olan Sushi' yi keşfettiler. Çiğ balığın içerdiği balık yağı da Sushi' nin bir diğer sağlıklı yanı...
Son yıllarda sushi saran makineler de geliştirildi ama bu makineler ancak hızlı yemek veren sushi büfelerinde kullanılıyor.
Japonya' da 2000 yılında
hazırlanan bir Sushi, Guiness Rekorlar Kitabı' na girdi. 315 aşçı 1,1 kilometre uzunluğunda ve 2,2 tonluk bir Sushi' yi bir saat içinde hazırladılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder