Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Kültür Topluluğu'nun Blog Sayfasına Hoşgeldiniz. Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...
Arkadaşlar Facebook Grubumuza da bekleriz.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Baskı artıkça İran'la ortaklığımız da artıyor!

İRAN
Baskı artıkça İran'la ortaklığımız da artıyor!
Bu yıl kurulan yabancı ortak sermayeli 2 bin 375 şirketin 554'ünde 107.4 milyon TL İran sermayesi bulunuyor. Batı'nın ambargo baskısı arttıkça, hem Türkiye'deki İranlı ortak sayısı hem de iki ülke arasında yüzyıllardır devam eden ticari ilişkiler artıyor
2012'nin ilk yedi ayında Türkiye'de yeni kurulan İran ortaklı şirket sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 53 artarak 554'e ulaştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre toplam sermayesi 196.9 milyon TL olan bu şirketlerdeki İran sermayesi 107 milyon 353 bin TL oldu. Yeni kurulan şirketlerdeki İran sermayesi geçen yıla oranla yüzde 88 arttı. 2010 yılının ilk yedi ayında ise kurulan 1.424 yabancı ortaklı şirketin sadece 162 tanesinde İran sermayesi bulunuyordu.

Özellikle son 1 yıldır ABD ve İsrail'in kıskacına giren ve uranyum zenginleştirme programının barışçıl olduğuna Batı'yı bir türlü ikna edemeyen İran'ın ekonomisi ambargolara rağmen 2011'de yüzde 2.5, 2010'da ise yüzde 3.2 büyüdü. ABD'nin Türkiye dahil müttefiklerine uyguladığı baskı ve Mahmud Ahmedinejad yönetiminin Suriye'deki kargaşa yüzünden Ankara'yı sorumlu tutmasına rağmen yüzyıllardır devam eden Türkiye-İran ticari ilişkilerinden bir yakınlaşma gözleniyor. 







İHRACAT 1.6 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Bu yakınlaşma 'İran ne zaman vurulacak' sorusu gündeme geldikçe de artıyor. TOBB'un verileri İran sermayesinin giderek Türkiye'de daha aktif olduğunu gösterirken, 2012'de komşular arası dış ticaret de rekorlar kırıyor. Haziran ayında Türkiye'nin İran'a ihracatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 471 artarak 1 milyar 594 milyon dolara yükseldi ve böylece Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı haline geldi.

Artan ticari ilişkiler uluslararası camianın da gözünden kaçmıyor. Reuters'ın dün geçtiği haberde bir Rus traderın “Türkiye ucuza çelik aldıktan sonra yüksek fiyatla İran'a satabiliyor. Bu durum, Türk bankaları İran'dan teminat mektubu kabul ettikleri için mümkün oluyor. Rus ve Ukrayna için böyle bir şey mümkün değil" ifadelerine yer verildi. International Steel Statistics Bureau (ISSB) verilerine göre Türkiye'nin mart ayında İran'a 4 bin 300 ton olan inşaat demiri ihracatı, mayısta 15.500 tona yükseldi. Bu fazladan senelik 10 milyar dolarlık ihracat anlamına geliyor.

                                                                                           KAYNAK: HT GAZETE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder