Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Kültür Topluluğu'nun Blog Sayfasına Hoşgeldiniz. Hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle...
Arkadaşlar Facebook Grubumuza da bekleriz.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Puvatya Savaşı , Charlemagne(Şarlman-Büyük Karl) ve Charles Martel

Puvatya Savaşı , Charlemagne(Şarlman-Büyük Karl) ve Charles Martel

Puvatya Savaşı

Dosya:Steuben - Bataille de Poitiers.pngPuvatya Savaşı; Emevî halifeliğinin Endülüs Valisi Abdurrahman Gafiki komutasındaki bir İslâm ordusu ile Charles Martel komutasındaki Frank ordusu arasında yapılan savaştır (Ekim 732). İslâm ordusu 732 baharında Fransa'ya sefere çıktı ve Franklar karşısında çeşitli başarılar elde ederek Poitiers (Puvatya) kentini ele geçirdi. Dönüşte Poitiers ile Tours arasında Charles Martel komutasındaki Frank ordusu karşısında yenilerek geri çekildi. Charles Martel, bu zaferinden sonra Avrupa'yı İslâmlardan kurtaran bir kahraman olarak görüldü ve kendisine çekiç anlamına gelen "Martel" unvanı verildi.



Charles Martel 

(d. 23 Ağustos 686 – ö. 22 Ekim 741) kendisini Frankların Dük’ü ilan etmiş ve Franklar'ın lideri. Krallığını Frank krallıklarının üçüne doğru genişletmiştir. Martel bugün Belçika sınırlarında olan Herstal’da doğmuştur. Charles Martel özellikle Puvatya Savaşı zaferi sebebiyle ünlenmiştir.Ayrıca feodalizm zamanında kiliselerden zaptettiği toprakları mülk olarak askerlere bağışlayarak ortaçağn şövalye sınıfının doğuşunu sağlamıştır.
Charles Martel 22 Ekim 741 tarihinde öldü. Saint-Denis Bazilikası'nda defnedildi. Öldükten sonra Frank Krallığının toprakları iki oğlu Carloman ve Pippin arasında paylaşıldı.Karolenj Hanedanı'nın kurucusu sayılır. Karolenj İmparatorluğu'nun en güçlü imparatoru olan Şarlman'ın dedesidir.

 Charlemagne

Kavimler Göçü sırasında Galya’ya (Fransa) yerleşenFranklar, Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra 496’da bir krallık kurdular. İlk Krallan Clovis’tir. Merovenj hanedanını kuran Clovis, Burgond ve Vizigot Krallıklanna son verdi. Clovis’ten sonra yerine geçen hükümdarlar döneminde Kuzey Galya, Akdeniz kıyıları ele geçirildi. 751’de Kısa Pepin, Merovenj hanedanına son verip, Karolenj hanedanını kurdu. Lombardları yenilgiye uğrattı. 768’de öldüğünde Frank Krallığı, Avrupa’nın büyük bir bölümüne egemen olmuş durumdaydı.
768’de Kısa Pepin’in ölümünden sonra yerine geçen oğlu Şarlman (768 – 814), İspanya’daki Avusturya Krallığı’nı, kuzeydeki Saksonya’yı ve güneyde Lombardia ile İtalya’daki Spoleto Dükalığı’nı ülkesine kattı. Roma’da Papa III. Leon tarafından kendisine imparator olarak taç giydirildi.
Şarlman İmparatorluğu sınır bölgelerini korumak amacıyla doğuda, batıda ve güneyde ucbeylikleri oluşturdu.
Şarlman, kırk altı yıl süren hükümdarlığında altmışkadar sefere çıktı. Lombardlarm, papanın ülkesini yağma etmeleri üzerine çıktığı sefer sonucunda Lombardia’yı ülkesine kattı. Endülüs Emevi Devleti’nin karışıklık içinde olmasından yararlanarak İspanya üzerine yürüdü. Bazı yerleri ele geçirdiyse de Saragosta önlerinde yenilgiye uğradı. Fransa’nın kuzeydoğusunda yaşayan Saksonları yenilgiye uğratıp. Saksonya’yı ele geçirdi. Danimarkalılar, İslâvlar ve Avarlarla savaştı. Sekiz yıl süren savaşlardan sonra Avar İmparatorluğu’na son verdi.

Şarlman’dan sonra yerine geçen oğlu Dindar Lui’nin çocukları, babalarının hükümdarlıktan uzaklaştırıp 843 Verdun Antlaşması ile imparatorluğu aralarında paylaştılar. Buna göre: Şarl, Galya’ya; Lui (Ludwig), Ren Irmağı’nın doğusunda kalanGermanya’ya; Lothar. Kuzey Denizi’nden İtalya’ya kadar uzanan yerlere sahip oldu.
Lothar’m ölümünden sonra yerine geçen oğlu ü. Lothar ( 855 – 869) döneminde ülkeye Lotarengiya adı verildi.
D. Lothar’m ölümünden sonra ülkesi 870 Mersen Antlaşması ile amcaları Şarl ile Lui (Ludwig) arasında paylaşıldı.


                    http://tr.wikipedia.org/wiki/Charles_Martel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder